Trinity Court Isle of Bute

Trinity Court, Isle of Bute

Key features: 

Planning proposal

Erection of 14 amenity flats and associated works

Architect / agent

Bracewell Stirling Architects

Why this is a good design

A coal merchants operation was carried out within the various buildings that previously occupied the site at the junction of Castle Street and Bishop Street, Rothesay. These buildings were demolished around 1990 and the site had subsequently been used as a parking area. 

As the site had been vacant but for some trees and shrubs and an area of hardstanding, it detracted from the streetscape within the Rothesay Conservation Area while the absence of any buildings afforded clear sight of the rear elevations of properties on Castle Street and High Street. 

Planning permission was granted in 2002 for the erection of a block of 14 amenity flats. The accommodation was designed to meet a demand from elderly applicants within Rothesay town centre for lift-accessed properties. The development was designed to comply with the Communities Scotland guidelines on ‘Housing for Varying Needs’. It was designed to provide a high standard of thermal insulation for homes that are comfortable and economic to heat. The building, completed in 2004, has a wet dash render external wall finish with cast stone panels, natural slate roof covering and white timber windows.

The main elevation to Bishop Street is four storeys in height and comparable to the adjacent four storey tenement block, scaling down to two storeys at the corner of Bishop Street/Castle Street to reflect the adjacent two storey dwellings at 21/23 Castle Street to provide for a harmonious relationship. Design features, such as the provision of decorative railings and the use of cast stone to the base course and wall panels add interest and assist in reducing the overall scale and massing of the building. In the context of the four-storey building immediately adjacent and the variety of building heights and sizes in the vicinity, it is considered that the proposal integrates successfully within this streetscape setting.

The removal of the previous uninspiring views of the rear of properties and the development of this somewhat unsightly gap site made a most positive contribution to the Rothesay Conservation Area.