Square House Taynuilt

Square House Taynuilt

Key features: 

Planning proposal 

Part of a development for the Erection of 5 dwelling houses

Architect / agent

Roxburgh McEwan Architects

Why this is a good design

The Square House aims at a new low energy vernacular for building detached homes in the Highlands. This it does with minimal fuss and not a little style.

A deceptively large brief; four bedrooms, two bathrooms, generous double height family room, study and ancillaries; are contained within its compact form. It inhabits a standard plot within a small group of new homes backing onto birch trees lining the West Highland line as it passes through Taynuilt. The Square House distains the neo-Norwegian log hut look of its neighbours with their solar collectors conspicuously displayed, for a simple rectangular form where the ugly collectors are concealed behind a “butterfly roof” . Large south facing glazing, rather than mean little windows, welcome the sun to help heat its generous interior. The sun will also soon bleach its locally sourced larch cladding to silver to match its birch setting.

Wearing its accredited Passiv Haus rating lightly, and aspiring to architecture rather than a dull “green”, the Square House is indeed a good basis for a vernacular, and a welcome alternative to the often rather dismal new houses which ring many Highland villages.