South Hall Colintraive

South Hall Colintraive

Key features: 

Planning proposal

Conversion of disused sawmill into a dwelling

Architect / agent

Marshall Associates

Why this is a good design

A sawmill at South Hall, Colintraive stood in a relatively open and exposed location within a field at the southern end of the Cowal peninsula, overlooking the Kyles of Bute. It had long been disused and was in a poor state of repair.

Planning Permission was granted in 2002 to convert the building into a dwellinghouse. The conversion, completed in 2004, was carried out by restoring the external walls and reroofing the building with simulated slates.  The design made sensitive use of the arched door apertures to form new windows to take advantage of the outlook. Traditionally proportioned dormer windows were formed to facilitate accommodation at first floor level without detracting from the overall form of the building.  A sizeable extension was constructed discreetly at the rear in contrasting roughcast external wall finish. A detached garage/logstore, clad in stained timber was erected later in a subservient position towards the rear of the plot. The developer has further respected the character of the area by refraining from suburbanising the garden.

The project involved a sympathetic conversion of a ruinous building and this is to be welcomed in landscape terms. As such, the proposal was considered acceptable as regards its environmental impact. The project was awarded the Bute and Cowal Area Planning Design Award for buildings completed in 2004.