Police Station Campbeltown

Police Station Campbeltown

Key features: 

Planning proposal

Erection of a new police office and associated access and parking

Architect / agent

Strathclyde Police

Why this is a good design

The development consists of a new, purpose-built police station to replace the former Campbeltown Police Station at Castlehill which did not lend itself to further extension or adaptation for modern requirements.

The development has been built within a disused part of the Hazelburn Business Park which was previously occupied by listed distillery warehouse buildings which have since been demolished. The business park includes the remaining B listed Hazelburn Distillery building on the main road frontage.

The new police station provides some 850sqm of ground floor accommodation with a further 750sqm on the first floor. The development is an imposing building of attractive contemporary design based around a central courtyard in three interlinked blocks of a generally rectangular floor plan. The majority of the building has accommodation on two floors with a bold mix of contrasting roof heights and pitches designed around a mono-pitched template.

Externally, the building has been designed to offer subtle echoes of the older, traditional detailing of buildings such as the adjacent listed distillery whilst leaning predominantly towards the contemporary; thus achieving a presence on this site which neither clashes with the historically important buildings alongside nor presents a forced pastiche of mock antiquity. Use is made of recessed windows with metal frames of traditional sash and case appearance, surrounded by smooth rendered window bands set within natural random stone walling. Large areas of the external, public, elevations of the building are finished in smooth render of a traditional off-white colour together with extensive areas of vertical timber cladding. The roofs are clad almost entirely in natural zinc with zinc flashing carried over the fascias and to the side panels. Elsewhere, flat roofs are clad in natural copper such as above the main entrance situated at the southern corner of the building. The external ground surfacing around the building is a mix of block paviors, concrete, tarmac and soft landscaping.

The scale and design of the building, although bold, are considered appropriate for this site. This land was previously occupied by large warehouse buildings and the site lies on the edge of a business park, adjacent to a supermarket and opposite a substantial housing scheme. It is considered that the submitted design is one of quality, both in terms of its interesting mix of traditional and contemporary materials and its striking design and detailing which both complement the existing historical presence of the former distillery and introduce elements of new vernacular appropriate to the site and its surroundings.