Sustainable Design Awards 2012 winners

Following a public vote here on the website, and judges visits to the short-listed entries, we are pleased to announce the winning entries to the 2012 Argyll and Bute Sustainable Design Awards.

Overall winner - Tigh-na-Cladach, Dunoon

Tigh na Cladach DunoonArchitect - G.Deveci Chartered Architect

Category - Large Scale residential

Tigh na CladachJudges' commentsGiven the tight and awkward site, together with the seaward setting and the context of shore side frontage, this development is exceptional in its manifestation. That the development is social housing with low energy design, including "passivehaus" standards, within such budget constraints, makes the development all the more remarkable. These factors along with the high quality architectural response have resulted in a development which has set a high benchmark for future affordable housing, and important lesson for private housing developers on how new housing can be successfully developed. The continuing community involvement with the Bullwood Group, and the establishment of a neighbourhood through careful design reflect the social inclusion values of the developer.

Tigh na CladachThis development is unanimously decided to be the most outstanding amongst a strong and varied competition. It is considered that Tigh Na Cladach sets an unmatched example of exceptional design in terms of response to the site and setting, building performance and architectural solutions in the context of social housing budget constraints.

Commendation - Former Rothesay Court House

Former Rothesay Court HouseArchitect - Collective Architecture

Category - Re-development / refurbishment

Judges' commentsThe project clearly demonstrates community interest and enhances the environment as well as being sustainable in terms of reusing a much loved existing building. The architects, design team and contractor have demonstrated considerable professional tenacity to see such a complex project through.

Commendation - Workshop, Kilmory Knap

Workshop Kilmory KnapArchitect - ECRU Architects

Category - New build non-residential

Judges' commentsWhile borrowing elements of design and materials from its associated dwellinghouse, this small ancillary building shows that architecture can often to most effect be writ small. The building, conceived and executed for its unique place and time demonstrates that architecture and craft can bring joy to the humblest of buildings. A gem. 

Commendation - Marine Sciences Building, Dunstaffanage

Marine Sciences Building, DunstaffanageArchitect - The Argyll Partnership

Category - New build non-residential

Judges' commentsThe environmental and sustainable credentials of this building reflect those of the client. While not unduly capitalizing on the locus genii, especially the setting and views through orientation and site planning, functionally the building achieves very high standards and provides an enviable learning facility. The approach to the design of this building must become the baseline for all such projects.

Commendation - White House, Grishipol, Isle of Coll

White House Isle of CollArchitect - WT Architecture

Category - Small scale residential

Judges' comments - The retention and reinvention of this import local landmark is an exemplar of radical intervention in the conservation of a listed building. The resultant modern house with its high sustainability credentials provides an enviable home worthy of its location and setting.

Commendation - Square House, Taynuilt

Square House TaynuiltArchitect - Roxburgh McEwan Architects

Category - Small scale residential

Judges' commentsThe  SquareHouse aims at a new low energy vernacular for building detached homes in the Highlands. This it does with minimal fuss and not a little style.  

A deceptively large brief; four bedrooms, two bathrooms, generous double height family room, study and ancillaries; are contained within its compact form. It inhabits a standard plot within a small group of new homes backing onto birch trees lining the West Highland line as it passes through Taynuilt. The Square House distains the neo-Norwegian log hut look of its neighbours with their solar collectors conspicuously displayed, for a simple rectangular form where the ugly collectors are concealed behind a “butterfly roof” . Large south facing glazing, rather than mean little windows, welcome the sun to help heat its generous interior. The sun will also soon bleach its locally sourced larch cladding to silver to match its birch setting.

Wearing its accredited Passiv Haus rating lightly, and aspiring to architecture rather than a dull “green”, the Square House is indeed a good basis for a vernacular, and a welcome alternative to the often rather dismal new houses which ring many Highland villages.